Welkom 
        Wat doet Terra Nova voor u? 
                   de uitvaart (kosten) 
        Nog meer diensten van Terra Nova 
                   deposito's 
                   de urnensite 
                   uitvaartartikelen 
                   gedenkwinkel en urnensite 
                   het uitvaartmagazine 
                   polisbeheer 
        Waarom lid worden? 
                   lid worden 
        Contact 
                   werkgebied 
                   disclaimer 
                   vrijblijvende informatie 
                   colofon 
   
 Ga direct naar de site van:

 


 

najaar 2009

INHOUD o.a.


Ballonverstrooiing: een reis van de ziel!

Steeds vaker wordt er bij verstrooiing van de as van een overledene gekozen voor een nieuwe unieke en persoonlijke manier: ballonverstrooiing. Verstrooiing van de as middels een met helium gevulde ballon! De ballonverstrooiing is een waardig vaarwel waarbij je door het openen van je hand iemand letterlijk de vrijheid geeft. De almaar stijgende ballon symboliseert de reis van de ziel. Deze intieme manier van afscheid nemen versterkt het samenzijn van de nabestaanden en draagt positief bij aan het verwerkingsproces.

De ballon wordt in een gecontroleerde ruimte gevuld met een aanzienlijk deel van de as (max. 1,6 kg per ballon), daarna wordt de ballon met heliumgas afgevuld. Heliumgas is een natuurlijk edelgas, onbrandbaar en niet explosief of giftig, het maakt gewoon deel uit van onze atmosfeer. De ballon bestaat voor 100% uit natuurlatex, een biologisch afbreekbaar materiaal en is dus niet schadelijk voor het milieu. Als het de wens is dat alle as door middel van een ballon de vrijheid krijgt, moet er van minimaal twee ballonnen gebruik worden gemaakt vanwege het gewicht. Meer ballonnen is uiteraard ook mogelijk als er meerdere nabestaanden tegelijkertijd een ballon met as willen oplaten. Als alle voorbereidende handelingen zijn verricht wordt de ballon aan de nabestaanden overgedragen. Op een door de nabestaanden gekozen moment wordt de ballon losgelaten en kan deze vredig gaan stijgen. De aanwezigen kunnen de ballon onder de juiste weersomstandigheden tot wel 40 minuten volgen. Als de ballon stijgt, neemt de druk buiten de ballon af ten opzichte van de druk in de ballon waardoor de ballon gaat uitzetten. Op een hoogte van 20 tot 25 kilometer wordt de druk op de wand van de ballon zo groot dat hij knapt in kleine fragmenten, de as verspreidt zich over de vier windstreken.

LOCATIES  Enkele voorbeelden van locaties vanaf waar een ballonverstrooiing is uitgevoerd: fort Kijkduin, Texel, een speeltuin in Aalten, voetbalveld, een golfcourse, een brug bij de Vinkenveense plassen, vanaf een sloep op de Loosdrechtse plassen, aan de oever van de Lek en op het strand van Scheveningen.

KINDEREN  Als er kinderen bij de plechtigheid aanwezig zijn is het altijd goed om ze bij de plechtigheid te betrekken. Op verzoek kunnen wij ook met helium gevulde kleine ballonnen leveren. De witte ballonnen kunnen met een stift voorzien worden van een persoonlijke boodschap of er kan door het kind een kaartje of een tekening met de ballon worden opgelaten. Uiteraard is dit niet alleen voorbehouden aan kinderen. Iedereen kan indien gewenst een begeleidings ballon oplaten. Ook deze ballonnen zijn weer van 100% natuurlatex dus biologisch afbreekbaar.

Meer weten? Kom langs in onze Uitvaartwinkel aan de Nachtegaalstraat 65 te Utrecht.

 

terug naar boven