Welkom 
        Wat doet Terra Nova voor u? 
                   de uitvaart (kosten) 
        Nog meer diensten van Terra Nova 
                   deposito's 
                   de urnensite 
                   uitvaartartikelen 
                   gedenkwinkel en urnensite 
                   het uitvaartmagazine 
                   polisbeheer 
        Waarom lid worden? 
                   lid worden 
        Contact 
                   werkgebied 
                   disclaimer 
                   vrijblijvende informatie 
                   colofon 
   
 Ga direct naar de site van:

 


 

april 2000

INHOUD o.a.

BURGEMEESTER BROUWER:
"IK DOE NIET AAN HERDENKEN, WEL AAN DENKEN AAN..."

Utrecht is al heel snel ook haar stad geworden. Burgemeester Brouwer is druk bezig met het neerzetten van de grote lijnen voor de toekomst van de grachtenstad. Tegelijkertijd is ze heel actief in het bezoeken van wijken en het initieren van kleinschalige projecten. Betrokken en daadkrachtig, zo komt ze over. Een gesprek over haar werk, over het leven en over de dood.

Hoe bevalt uw werk in Utrecht?
"Utrecht is een hele aantrekkelijke en bijzondere stad. Er staan momenteel veel grote zaken op de agenda waar we voortdurend mee bezig zijn. Een heel bijzonder traject is bijvoorbeeld de ontwikkeling van Leidsche Rijn. Aan de andere kant proberen we ook op de schaal van wijk en buurt de mensen te betrekken bij allerlei activiteiten. Dat zijn dus nogal verschillende benaderingen. Als burgemeester komen de lusten en de lasten van de stad op je af, zowel de vrolijke als de problematische dingen horen erbij. Utrecht bruist van de activiteiten. Onze stad heeft een hele goede naam als stad van cultuur en met name festivals. Er worden veel initiatieven genomen, ook door jongere mensen, hetgeen zeker komt door de vele opleidingen die hier gevestigd zijn. De andere kant van de medaille is dat we relatief ook veel mensen hebben die in de problemen zitten. Zo zie je in verhouding meer dak- en thuislozen in een grote centrumstad. Je kijkt niet alleen naar de overlast, maar er moet ook een aanbod van voorzieningen en zorg zijn om het leefbaar te maken."

Had u bepaalde ambities toen u in Utrecht begon? "Nou niet anders dan je in z'n algemeenheid in dit beroep hebt. Ik was erg nieuwsgierig naar het eigene van Utrecht. Ik viel midden in allerlei discussies en trajecten, waarvan ik hoop dat ik ze in goede samenspraak met alle betrokkenen weer een stapje verder breng. Ik wil daar een steentje, en eigelijk meer dan dat, aan bijdragen."

Als u een moment van rust zoekt, waar vindt u dat in de stad? "Een goede plek daarvoor is de oude Hortus tussen de Nieuwe Gracht en de Lange Nieuwstraat. Het is een beschutte, omsloten plek. Ik hou sowieso van planten en bomen en als ik even tot mezelf wil komen, vind ik dit een schitterende plek."

Hoe is uw kijk op het leven? "Ik probeer positief van aard tegen dingen aan te kijken. Niet van te voren al denken 'het is niets en het zal niets worden'."

Gelooft u in een leven na de dood? "Nee, dan is het gewoon afgelopen. Ik geloof dus ook niet in reincarnatie."

Bent u met de dood bezig? "Dood is geen moeilijk onderwerp. Je hebt leven en dood en dat realiseer ik me altijd. Het is geen vast gespreksonderwerp, maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven." "In het eerste halfjaar dat ik hier werkte, zijn er vier mensen overleden die me heel dierbaar waren. Toen had ik wel iets van 'nu is het even genoeg'. Ik was bezig met de dood. Vanuit mijn functie word ik helaas steeds vaker geconfronteerd met dood ten gevolge van geweld. Vlaardingen staat me nog vers in het geheugen."

Herdenkt u de doden? "Nee, ik doe niet aan herdenken, wel aan denken aan. Ik denk aan overledenen en dan heel willekeurig, niet als vast ritueel op de sterfdag bijvoorbeeld. Wat ik wel merk, is dat ik vaker aan overledenen denk met wie ik veel contact had tijdens hun leven, dan ik van te voren had gedacht."

En de herdenking op begraafplaatsen? "Ik ga niet uit mezelf een begraafplaats bezoeken. Alleen als er een begrafenis is. Maar er zijn wel begraafplaatsen die iets mystieks en bijzonders hebben, zoals Pere Lachaise in Parijs. Dan denk ik direct aan Jim Morrison. Zo zijn er ook mooie begraafplaatsen, bijvoorbeeld ontworpen door Zocher, die heel erg parkachtig zijn. Wat een bevolking met de dood doet, dat boeit me wel. Kiezen ze voor begraven of cremeren? En waar zijn de begraafplaatsen in de stad? Als je in een onbekende streek bent, zegt dat heel veel over de cultuur, over religie en over de manier waarop de mensen hebben geleefd. Bij crematie bijvoorbeeld laat je geen herdenkingsteken na. Alhoewel, in Parijs heb ik wel grote wanden met urnen gezien. Dat begint waarschijnlijk ook steeds meer te komen."

Hebt u zelf al iets geregeld? "Nee, ik heb niets geregeld. Bij het overlijden van mijn vrienden en familie heb ik me wel afgevraagd of ik het ook zo zou willen, maar aan de andere kant denk ik: 'ik ben er toch niet bij'. Mijn nabestaanden moeten maar iets regelen in de geest waarvan ze denken dat het bij me past. Ik ben ook meer iemand die iets organiseert als het nodig is. Ik heb wel begrafenissen en crematies van anderen geregeld. Bij het overlijden van mijn ouders bijvoorbeeld. Ik heb dat gedaan op een manier waarvan ik dacht dat het het beste bij hen paste. Van te voren hebben we er niet uitgebreid over gesproken. Ik moet er nu opeens aan denken dat het bij het overlijden van mijn vader de eerste keer was dat ik in het openbaar sprak. Dat is een bijzondere herinnering, want er waren ongelooflijk veel mensen bij."

U hebt dus ook geen muziek uitgekozen? "Ik heb geen muziekkeuze, ik vind dat zo tijdsbepaald. Voor een uitvaart denk ik nu aan muziek van Freddy Mercury en The Doors, maar over tien jaar vind ik misschien iets heel anders mooi."

Wilt u worden begraven of gecremeerd? "Ik wil worden gecremeerd. Ik ben niet iemand die graven van naasten bezoekt en ik heb niet de voorstelling dat er na de dood nog iets is. Ik hoef dus niet zelf op een begraafplaats te liggen."

Zegt de Uitvaartwinkel u iets? "Tijdens een wandeling ben ik wel eens langs de Uitvaartwinkel van Terra Nova gelopen. Ik keek even naar binnen, maar ben de winkel niet in geweest. De dood leeft niet op die manier voor mij. Ik zag wel bijzondere doodskisten, ontworpen door kunstenaars. De dood is blijkbaar cultuur geworden. Als mensen daar troost bij vinden, moet het er zijn. Voor mij persoonlijk hoeft dat niet. Ieder mens geeft verdriet op zijn eigen manier een plekje. Ik vind het dan ook belangrijk dat er voorzieningen zijn die mensen helpen troost te vinden."

 

terug naar boven