|
In de rubriek Juridica worden juridische, fiscale en testamentaire zaken besproken die onder andere bij een overlijden van belang kunnen zijn |
||
In deze rubriek staan de gepubliceerde artikelen uit de verschillende eerder uitgegeven magazines. (tussentijdse inhoudelijke wijzigingen voorbehouden) Klik op een van de links en u komt automatisch bij het artikel.
|
TN Magazine 1 (oktober 1996)
|
||
Hierboven: Een voorbeeld van een rechtsgeldig codicil |
TN Magazine 1 (oktober 1996) Het codicil - een vervanger voor het testament? Bij een overlijden komt het begrip codicil regelmatig boven water. Ondanks het veelvuldig gebruik ervan is het niet altijd duidelijk wat wel en wat niet kan met een codicil. In deze uitgave van Juridica gaan we hier iets dieper op in. U kunt met een eigen verklaring een beperkt aantal regelingen treffen voor na uw overlijden, zonder dat een notariële akte noodzakelijk is. Deze verklaring - codicil genaamd - moet om geldig te zijn aan een drietal eisen voldoen: Uw codicil moet door u zelf geschreven zijn (een getypte of door een ander geschreven tekst maakt het codicil ongeldig). Daarnaast moet het codIcil voorzien zijn van de datum waarop u het stuk schreef en door u ondertekend zijn. Houdt u er rekening mee dat slechts een beperkt aantal zaken in een codicil geregeld kunnen worden, te weten:
Bij het legateren van kleren, sieraden of meubelen moeten al deze goederen met name omschreven worden. Dus niet: 'alle meubelen', maar bijvoorbeeld: 'de staande antieke klok, de kleurentelevisie' etc. Waar bewaren? Een bezwaar van het vastleggen van regelingen in een codicil is, dat het niet tijdig gevonden zou kunnen worden. Met name voor de regeling van begrafenis of crematie is het verstandig een naaste op de hoogte te brengen van uw codicil en van de plek waar het te vinden is. Ook is het mogelijk het codicil op het notariskantoor bij het laatste testament te laten opbergen. U kunt dan een kopie vragen. Het herroepen van het codicil kan eenvoudigweg door het te (laten) vernietigen. Hetzelfde doet u met een kopie. Geen geld Voor vragen aan onze notaris kunt u contact opnemen met: Bronvermelding: het Koninklijke Notariële Broederschap
TN Magazine 2 (april 1997) De executeur-testamentair Wanneer er een overlijden heeft plaatsgevonden is het de taak van de erfgenamen om de nalatenschap op een nette manier af te wikkelen. Als de erfgenamen onderling verschillende gedachten hebben over de opdeling van de nalatenschap, kan dit problemen geven. Wanneer u liever wilt dat één persoon zich belast met de praktische uitvoerings-werkzaamheden die het overlijden nu eenmaal met zich meebrengt, doet u er goed aan een executeur-testamentair te benoemen. Deze persoon kan desgewenst ook de regeling van uw begrafenis of crematie verzorgen. Het is wel erg verstandig om degene die u als executeur-testamentair wilt benoemen vooraf te vragen of hij/zij bereid is om deze zaak te aanvaarden. In het geval dat het executeurschap wordt aanvaard, is deze persoon ook verplicht zijn taken uit te voeren. Het is dus niet mogelijk om halverwege de afwikkeling te bedanken voor zijn taak. U kunt een executeur-testamentair op drie verschillende manieren benoemen:
De executeur-testamentair kan verschillende taken voor u behartigen.
Zo kan hij bijvoorbeeld de huur opzeggen, schulden betalen en vorderingen
innen. Maar ook speciale opdrachten zoals het vernietigen van persoonlijke
papieren of het zoeken van een goed tehuis voor uw hond of kat behoort
tot de mogelijkheden. Bronvermelding: het Koninklijke Notariële Broederschap
TN Magazine 3 (juli 1998) Stichting depositofonds van uitvaartvereniging Terra Nova Het Depositofonds van de vereniging is een spaarfonds dat maatwerk biedt met de grootste vrijheid. U spaart naar draagkracht en krijgt een gunstige rente, omdat ook dit fonds geen winstoogmerk kent. In het afgelopen jaar is zelfs een rentepercentage van 5,02% bijgeschreven.
De rente die wij op het deposito bijschrijven, hoeft niet opgegeven te
worden aan de belastingdienst. Voor verdere informatie hierover, of andere juridische en/of fiscale vragen, kunt u ons altijd bellen op telefoonnummer: 030 - 2333456.
TN Magazine 4 (december 1998) Een koopsomregeling van Terra Nova in één keer regelen én betalen en nooit meer zorgen voor later! Een uitvaart is een aangrijpende en emotionele gebeurtenis. Daarom is het zeer prettig voor de nabestaanden als zij niet ook nog met de kosten en de organisatie van een uitvaart geconfronteerd worden. Terra Nova heeft een aantal regelingen die het mogelijk maken om nu al het een en ander te regelen en vast te leggen voor later. Dat voorkomt onnodig verdriet voor uw nabestaanden en kan ook nog eens fiscale voordelen opleveren. Het einde van het jaar nadert weer, een goede gelegenheid om belangrijke zaken af te ronden zodat het nieuwe jaar onbezorgd kan beginnen. Dat geldt natuurlijk ook voor het regelen van de uitvaart, voor later. Met een koopsom van Terra Nova kunt u in één keer de hele uitvaart laten regelen en betalen. Hierbij kunt u ook gebruik maken van de fiscale aftrek mogelijkheden die de koopsom u biedt. Hoe werkt de koopsom?
TN Magazine 5 (juni1999) Geef uw polissen in bewaring aan uitvaartvereniging Terra Nova Heeft u ook nog oude of nieuwe verzekeringspolissen thuis liggen? U kent het vast wel, een oude map met vaak vergeelde polissen die ergens achterin een kast zijn opgeborgen. Uitvaartpolissen worden gelukkig maar weinig gebruikt en om die reden raken zij nog wel eens zoek. Dit kan voor de nabestaanden vervelend zijn, want zij behoren de polissen voor de overledene te innen. Terra Nova kan u hierbij de helpende hand bieden. Voor leden van de vereniging is het mogelijk om hun uitvaartpolissen te laten opbergen in de kluis van Terra Nova. Bij het afgeven van de polissen worden twee soorten formulieren ingevuld. Als eerste maken wij een formulier op waar zeer duidelijk vermeld staat welke polissen (met vermelding van de polisnummers) wij van u in bewaring nemen. Dit door Terra Nova ondertekende formulier is uw afgiftebewijs. Hierna wordt er samen een formulier ingevuld, waarop de begunstiging bij overlijden wordt gewijzigd op naam van Terra Nova. Let wel, op het formulier staat vermeld dat de uitkering te zijner tijd moet geschieden aan Terra Nova, maar alleen om de gemaakte uitvaartkosten te kunnen bekostigen. Wat is uw voordeel? U kunt dagelijks de polissen afgeven in de uitvaartwinkel of u kunt bellen voor een afspraak om de polissen te laten ophalen. Het telefoonnummer van de uitvaartwinkel is: 030 - 2333456.
TN Magazine 6 (oktober 1999) Het aanvragen van huursubsidie na een overlijden Wanneer uw inkomen door een overlijden sterk vermindert, kunt u in sommige gevallen huursubsidie aanvragen. Als u al huursubsidie ontving, maar uw inkomen gaat door het overlijden sterk achteruit, kunt u een aangepaste huursubsidie aanvragen voor een hoger bedrag. Wanneer komt u in aanmerking voor huursubsidie? U moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:
Het is niet zo dat huursubsidie alleen bestaat voor mensen met hoge huren en hele lage inkomens. De gemeente kijkt wel of u in een passend, niet te duur huis woont. Of u recht heeft op huursubsidie, en zo ja hoe hoog het subsidiebedrag zal zijn, is afhankelijk van de hoogte van de huur, het inkomen, het vermogen en de leeftijd van zowel uzelf als uw medebewoners. In de nieuwe wet maakt het niet uit of u samenwoont met een (huwelijks-)partner een familielid of goede kennis. Met het inkomen van eventuele onderhuurders wordt geen rekening gehouden. U kunt door middel van een formulier huursubsidie aanvragen bij uw gemeente, maar het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) kent uiteindelijk de subsidie toe. U kunt dit rechtstreeks doen of via uw verhuurder. De subsidieperiode loopt van 1 juli tot 1 juli. Voor gerichte vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij de gemeente, afdeling Huisvesting en het Bureau Persoonlijke Voorlichting van het Ministerie van VROM. Hier kunt u ook informatie en een folder over huursubsidie aanvragen. Deze informatie is overgenomen uit de gids Na een overlijden, uitgegeven door de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding te Utrecht, waarvoor onze dank.
TN Magazine 7 (april 2000) Erfrecht en nalatenschap Na het overlijden moet worden vastgesteld wie de erfgenamen van de overledene zijn. Is er geen testament gemaakt, dan is voor de verdeling van de nalatenschap de wettelijke regeling van het erfrecht van kracht. Bij het overlijden van de man zijn volgens het recht de echtgenote en zijn kinderen gezamenlijk de erfgenamen. Het kan zijn dat de overledene een testament had gemaakt, waarbij van het wettelijk erfrecht is afgeweken. Alle testamenten zijn geregistreerd in het Centraal Testamenten Register. Elke notaris kan voor u nagaan of er een testament is opgemaakt en bij welke notaris zich dat bevindt. De notaris kan dan een Verklaring van Erfrecht opstellen, waarin het overlijden wordt bevestigd, en waarin wordt vermeld wie de erfgenamen zijn. Die verklaring kan noodzakelijk zijn om te kunnen beschikken over de bank- en girorekening van de overledene.
TN Magazine 8 (oktober 2000) Hoe regelt u de uitvaart en de nalatenschap als u alleen bent? Nederland heeft onder andere door zijn goede medische zorg steeds meer ouderen. Veelal wonend in zorgcentra of nog steeds wonend op zichzelf, moeten ook zij zorgen dat de uitvaart en eventuele nalatenschap geregeld wordt. Personen die nooit getrouwd zijn geweest of diegenen van wie de partner al overleden is en die geen kinderen hebben, kunnen hun uitvaartwensen vaak aan niemand kenbaar maken. Voor deze personen kan Terra Nova uitkomst bieden. Het is zeer goed mogelijk om de uitvaart zoals u die wilt, van tevoren geheel te bespreken en vast te leggen tot in de kleinste details. Woont u in een zorgcentrum, dan zullen wij contact opnemen met de directie zodat wij direct worden ingeschakeld bij overlijden. Woont u thuis, dan wordt in onderling overleg naar een regeling gezocht. Buiten het regelen van de uitvaart moeten er vaak ook andere zaken worden besproken. U kunt hierbij denken aan het verzorgen van de nalatenschap, het opzeggen van de huur en het stopzetten van abonnementen. Ook voor deze zaken kan Terra Nova in beginsel uw gesprekspartner zijn. Bel gerust naar 030-2333456 voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.
TN Magazine 9 (april 2001) Terra Nova krijgt een nieuw uitvaartcentrum Deze keer heeft Juridica geen juridische grondslag. In dit katern willen wij u graag informeren over ons nieuw te bouwen uitvaartcentrum. Op woensdag 7 maart wordt de eerste paal geslagen op het terrein, gelegen naast de begraafplaats Daelwijck op de Floridadreef te Utrecht. Het nieuwe uitvaartcentrum is een vervanging van het te klein geworden rouwcentrum aan de Maliesingel. In het nieuwe uitvaartcentrum kunnen overledenen worden opgebaard tot de dag van de uitvaart. Naast een uitbreiding van het aantal rouwkamers voor afscheid en condoleancebezoek, komen er ook faciliteiten voor rituelen van allochtone stadsgenoten, waaronder een kookgelegenheid, een gebedsruimte en een voetenwasbak. Tevens komt er een aparte ruimte waar de familie 24 uur per dag de overledene kan bezoeken. Boven het rouwcentrum komt het kantoor van waaruit de uitvaartleiders werken. Nieuw is dat er een brug voor voetgangers komt naar het terrein van crematorium Daelwijck. Als een crematie daar plaatsvindt, kan de stoet ook te voet naar de crematieplechtigheid. In het volgende nummer meer informatie over de nieuwbouw.
|
||
![]() |
TN Magazine 10 (oktober 2001) De verklaring van erfrecht In geval van een overlijden is het vrijwel in alle gevallen nodig om
een verklaring van erfrecht te verkrijgen. De verklaring van erfrecht
is nodig voor het innen van verzekeringen, uitkeringen, belasting teruggave
en voor het deblokkeren van de rekeningen van de overledene. Om de verklaring
te verkrijgen dient u een afspraak bij de notaris te maken. Een erfrechtverklaring
is een officieel stuk waarin staat vermeld wie de erfgenamen zijn en voor
welk deel ze recht hebben op de nalatenschap. Bij uw bezoek aan de notaris
dient u een eigen legitimatie mee te nemen alsmede de akte van overlijden
van de overledene, de huwelijkse voorwaarden, een samenlevingscontract
en alle namen en adressen van de directe familieleden. De notaris onderzoekt
eerst of er al een testament is opgesteld. Zo ja, dan dient u deze gegevens
ook mee te nemen. De kosten van de verklaring hangen onder andere samen
met het aantal familieleden en hun woonplaats. Als er door de overledene
geen testament is opgemaakt is het wettelijk erfrecht van toepassing.
|
||
![]() |
TN Magazine 12 (oktober 2002) De uitvaartverzekering Vroeger waren alle leden van een gemeenschap actief om een uitvaart goed
te laten verlopen. De buren zorgden voor de opvang van de nabestaanden,
een ander zorgde voor de kerkdienst en weer een ander regelde de rouwauto.
Om een uitvaart te kunnen bekostigen, droeg iedereen z¼n steentje bij.
Niet zelden werd met de pet rondgegaan. Toch is het heel belangrijk om op tijd stil te staan bij een uitvaart.
Niet zelden komt het voor dat bij een sterfgeval de familie onbekend is
met de uitvaartwensen van de overledene. Ook bij de kosten van een uitvaart
wordt vaak niet stilgestaan. Vergelijkt u de onderstaande situatie eens
met uw eigen situatie, of beter, laat u zich vrijblijvend voorlichten
wat exact de financiÎle gevolgen voor u zijn! Het voorbeeld geeft slechts
een indicatie. Om meer te weten kunt u vrijblijvend een afspraak maken
met een uitvaartconsulent van Axent/Aegon Uitvaartverzekeringen. U ontvangt
een goed en betrouwbaar advies toegespitst op uw wensen. VOORBEELD UITVAARTVOORZIENING
|
||
![]() |
TN Magazine 13 (mei 2003) De wilsbeschikking Voor leden van Terra Nova is het mogelijk om gratis een wilsbeschikking aan te vragen. Een wilsbeschikking is een boekje waarin u uw wensen met betrekking tot de uitvoering van uw uitvaart kunt noteren. Zo kunt u daarin aangeven of u na uw overlijden een crematie of begrafenis wilt laten verzorgen. Indien u de keuze maakt voor een crematie, dan kunnen ook de mogelijkheden voor asverstrooiing of het plaatsen van een urn worden bepaald. De mogelijkheden die u daarbij heeft, staan vermeld in de wilsbeschikking. Zo is het voor u gemakkelijk om aan te kruisen welke optie u het meest geschikt vindt. De wilsbeschikking bevat verder ruimte voor het noteren van uw muziekkeuze, rouwteksten of andere persoonlijke wensen. Een wilsbeschikking, ingevuld zonder verbeteringen én gedateerd én ondertekent, is rechtsgeldig. Terra Nova dient de uitvaart dan zo uit te voeren als in de wilsbeschikking is vastgelegd, ongeacht de wensen van de nabestaanden. Een wilsbeschikking is eigenlijk een document dat vertrouwelijke gegevens bevat, bestemd voor degene, die na het overlijden de uitvaart zal regelen. U kunt telefonisch wilsbeschikkingen aanvragen bij de uitvaartwinkel. Uitvaartwinkel Terra Nova, Nachtegaalstraat 65, 3581 AD Utrecht Tel.:
030-2333456.
|
||
TN Nieuwsbrief 4 (mei 2005) De wilsbeschikking, een vervanger voor het testament?
Bij het legateren van kleren, sieraden of meubelen moeten al deze goederen
met name omschreven worden. Dus niet: 'alle meubelen', maar bijvoorbeeld:
'de staande antieke klok, de kleurentelevisie' etc.
|
|||
TN Nieuwsbrief 7 (december 2006) U regelt uw uitvaart goed en denkt waarschijnlijk na over alle emotionele
en zakelijke gevolgen van uw overlijden. In de dagelijkse praktijk blijkt
dat lang niet iedereen evengoed nadenkt over de manier waarop erfgenamen
na het overlijden aan het geld van de overledene kunnen komen of de goederen
kunnen verdelen of verkopen. Veel mensen denken dat een vóór
het overlijden gegeven volmacht toereikend is om ook na het overlijden
de betalingen te laten doen. De wet bepaalt echter dat een volmacht -meestal-
eindigt door het overlijden; erfgenamen kunnen dus bezwaar maken tegen
alle handelingen die na het overlijden op basis van de volmacht zijn verricht! |