Welkom 
        Wat doet Terra Nova voor u? 
                   de uitvaart (kosten) 
        Nog meer diensten van Terra Nova 
                   deposito's 
                   de urnensite 
                   uitvaartartikelen 
                   gedenkwinkel en urnensite 
                   het uitvaartmagazine 
                   polisbeheer 
        Waarom lid worden? 
                   lid worden 
        Contact 
                   werkgebied 
                   disclaimer 
                   vrijblijvende informatie 
                   colofon 
   
 Ga direct naar de site van:

 


 

najaar 2009

INHOUD o.a.


Expositie Waden Margaret Sabee bij Terra Nova

Tot 30 november 2009 laat Terra Nova in haar Uitvaartwinkel een impressie zien van het werk van Margaret Sabee. Margaret Sabee (Handweefatelier “de Weefster”) heeft zich gespecialiseerd in het maken van lijkwaden, corridors en kistkleden.

Waden bestaan in hoofdzaak uit meerdere lagen, zowel vanuit hygiënisch, alsook esthetisch oogpunt. Meerdere lagen betekent dat er met de buitenste laag gespeeld kan worden. Deze is ook vaak beschilderd en/of in vorm gebracht. De binnenwade wordt -daarentegen- neutraal gehouden en wordt strak om het lichaam gedrapeerd.
Handgeweven waden zijn veelal van natuurzuivere grondstoffen, denk b.v. aan katoen, linnen, wol, zijde, enz. Als kunstvorm zit er het speelelement meer in en wordt er afgeweken van het standaardmodel. Dan worden er meer fantasiedraden in verwerkt en geëxperimenteerd om iets uit te beelden, daarna wordt het verwerkt tot een object, wandkleed of anders. In een handomdraai is het mogelijk deze uit de kunstvorm te halen en terug te brengen tot de bruikbare wade die het van oorsprong is.

VLINDER  Corridors zijn bedoeld als een soort deksel over een opbaarplank, zodat de contouren van het stoffelijk lichaam niet te zien zijn. Vlindervormige waden bestaan (ook) uit meerdere lagen en alleen de buitenste wade heeft de vorm van de vlinder. Deze vormen zijn vaak groot van omvang. De vleugels worden aan de voorkant over het lichaam gevouwen. Voor al deze waden geldt dat bij opbaring de delen teruggeslagen worden, zodat het gezicht en eventuele handen zichtbaar worden. Pas ná opbaring is alles gesloten. Familie en/of vrienden kunnen eventueel betrokken worden bij het proces van aflegging in de wade. De ervaring leert dat zo’n betrokkenheid troostrijk kan zijn en vaak voelt men goed aan hoe de wade het beste te plooien of creatief neer te leggen.

Kom langs bij de Uitvaartwinkel. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur. Meer informatie: www.uitvaartvereniging.nl & www.margaretsabee.com.

 

terug naar boven